Foto’s van je kind op social media plaatsen: doen of niet doen?

Foto’s van je kind op social media plaatsen: doen of niet doen?


Vroeger maakten ouders foto’s van hun kind, zetten deze op de kast of plakten ze in een mooi album. Oke, nog een extra afdruk voor opa en oma. En dat was het. Tegenwoordig maakt iedereen overal foto’s van met z’n telefoon en zet ze op Facebook, Snapchat of als profielfoto op WhatsApp. Maar is dat wel zo’n goed idee?

 

Portretrecht
In Nederland geldt het portretrecht: niemand mag zomaar foto’s van een ander online zetten of op een andere manier publiceren. Daar is toestemming voor nodig van de eigenaar. Met kinderen is dit net iets anders: ouders zijn verantwoordelijk en mogen dus de foto’s van hun kinderen online zetten. Dit betekent dat ouders de foto’s van hun kinderen met grote regelmaat delen. Foto’s van het eerste hapje, een flinke poepbroek en per ongeluk een half uurtje spelen met sudocreme: ’t staat in no time online om duimpjes te verzamelen.

Kleine lettertjes
Deze foto’s zijn op Facebook ‘alleen’ te zien voor vrienden. Maar: iedereen kan de foto’s opslaan, of een screenshot maken. Dit geldt zeker ook voor groepen: je kent bijna nooit iedereen persoonlijk en je weet dus niet zeker wat mensen met de foto’s van jouw kind gaan doen. Ook niet onbelangrijk, in de voorwaarden van Facebook is opgenomen dat de gebruiker Facebook het recht geeft om foto’s en andere content te gebruiken. Ze mogen de foto’s van jouw kind dus gebruiken voor publicaties. Sterker nog, ze mogen ze zelfs verkopen aan derden.

Nu is het leuk, maar later?
Het is 20 jaar later. Je kind gaat solliciteren voor zijn of haar eerste baan. Belangrijk dus! Je hebt je kind geleerd geen foto’s van feestjes op Facebook te zetten, omdat toekomstige werkgevers ook Facebook hebben. En dan vindt die toekomstige directeur de foto’s van jouw kind. Natuurlijk geen reden om je kind niet aan te nemen, maar toch best genant dat je toekomstige baas jouw kind in een spuitluiter ziet liggen. Zou je kind er zelf voor hebben gekozen om deze foto’s online te plaatsen?

Foute mensen
Tot slot, een heftig onderwerp. Helaas zijn er nog steeds mensen die foto’s van kinderen voor hele verkeerde, foute en strafbare dingen gebruiken. Je moet er toch niet aan denken dat de kinderfoto’s van jouw zoon of dochter in verkeerde handen vallen! Als je geen foto’s van je kinderen online zet, weet je zeker dat dit niet kan gebeuren.

Toch iets delen?
Wil je toch graag die lieve, grappige, schattige momenten van je kind delen? Maak dan een WhatsApp-groep aan met de mensen van wie je wil dat ze met je mee genieten. Aan die mensen kun je uitleggen dat je niet wil dat de foto’s van je kind online komen. Mijn ervaring is dat iedereen dit begrijpt, mensen staan er soms niet bij stil, maar willen natuurlijk ook jouw kinderen beschermen. En wil je toch wat posten van die leuke vakantiedag? Zorg dan dat het gezicht van je kind niet in beeld is.