4 tips voor een zorgeloze Kerst(vakantie) met je puber(s)

4 tips voor een zorgeloze Kerst(vakantie) met je puber(s)


De Sint is al een tijdje het land uit en de Kerstdagen komen eraan. Is het een tijd vol gezelligheid, familie, lekker eten, en cadeautjes? Of een tijd vol stress, irritaties, ruzies en MOETEN? Met deze 4 tips hopen wij jullie kerstvakantie rustig te laten verlopen.

 

1.Pick your battles
Er is al genoeg aan de hand om je mee bezig te houden, dus: is de slaapkamer van je dochter nog steeds een bende? Wil je kind dat oude jurkje aan naar het kerstdiner? Ligt je zoon tot 14 uur in zijn bed? Struikel je alweer over de maat 45 sportschoenen van je zoon? Let it go, let it goooo.Bovendien, tegen de tijd dat je je druk kunt maken over deze dingen, gaat het verder kennelijk al best goed.

2. Chill
Reserveer in het drukke schema van de feestdagen vooral ook tijd voor het plannen van leuke dingen. Dus als je dochter het leuk vindt om een tijdje Fifa 18 te spelen: vooral doen. Of wil je zoon nog heel graag een deel van het laatste seizoen van New Girl kijken: prima! Volwassenen vinden het zonde van de tijd om tot 13 uur in bed te liggen, maar voor je puber is dat wat vakantie (ook) is: lekker uitslapen.

3. Begin op tijd (met koken)

Bij Bureau Klaar geven we onze leerlingen altijd de opdracht om goed te plannen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Voor volwassenen geldt dat natuurlijk ook. Een jaarlijks terugkerende stressfactor tijdens de Kerstdagen is wel dat iemand (vaak jij!) wel erg lang in de keuken moet staan, terwijl er ook nog duizend andere dingen moeten. Dus, heb je een superleuk, maar ook superbewerkelijk gerecht verzonnen voor het Kerstdiner? Doe iedereen (maar vooral jezelf) een lol en begin op tijd met de voorbereidingen. Of verzin een iets eenvoudiger gerecht. Anders kook je alleen maar van woede.

4. Jij geen stress, zij geen stress
Als je er elk jaar ontzettend tegenop ziet om naar die ene oudtante of achternicht te moeten en er elk jaar weer van in de stress schiet, waarom ga je dan eigenlijk nog? En voor wie is dat dan leuk? Bovendien, als je er zelf al geen zin in hebt, is het dan raar dat je zoon of dochter er ook geen zin in heeft? Doe tijdens de vakantie juist leuke dingen, die je zelf ook leuk vindt. Doordat jij je goed voelt, voelt je puber zich ook goed.